Menu

Dvije dekade Ignacijanskih duhovnih vježbi

CHMUDBINA.jpg (2048×1365)

Gospić, 3. svibnja- Prije 20 godina pokrenut je program  „Injigo“, program Ignacijanskih duhovnih vježbi u Hrvatskoj. Program je pokrenula  dr. sc. Marice Čunčić i on se  neočekivano brzo širio, što je bio najbolji dokaz koliko su ljudima  potrebne crkvene duhovnosti. Obilježavanje ove obljetnice održano je u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini gdje je dr. sc. Marica Čančić  iznijela povijest Programa što je prikazano kroz prezentaciju, uz vrlo dojmljive fotografije. U popodnevnom dijelu programa  čula su se svjedočanstva vjernika tj. vježbatelja. Tako smo imali priliku čuti kako su se udaljeni bračni parovi vratili jedno drugome, ovisnici riješili pakla alkohola ili droge, mnogi su našli novi smisao života…

Kao kruna dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji šest  svećenika. Propovijed je bila usmjerena na uzorni lik sv. Josipa koji se u Crkvi slavi 1. svibnja. Josip marljivi radnik, ali i pobožni sluga mnogo nam toga ima preporučiti svojim skrovitim životom kojim je Bogu omilio. U tom smislu i ovaj program Injigo ima slične učinke; u tišini ljudskih duža događaju se tolike divne stvari kroz razmatranje Božje riječi i približavanjem sakramentalnom životu.

Na koncu euharistijskog slavlja biskupov tajnik vlč. Mišel Grgurić pročitao je biskupov blagoslov programu Injigo.
„Program Injigo, koji ove 2017. godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini, ali je prisutan i u nekim drugim europskim pa i prekooceanskim zemljama, postiže dobre plodove u ljudskim dušama, što se na poseban način očituje u intenzivnom življenju sakramentalnog života, u zajedništvu s Crkvom, te ima i plodove duhovnih zvanja, od onih klauzurnih redovničkih do dijecezanskih. Možemo zaključiti kako Bog vodi i blagoslivlja to djelo, kao i sve sudionike Programa, a nije neznatan ni broj svećenika i redovnika koji sami pohađaju duhovne vježbe u ovom Programu, te mu daju potporu. Program je utemeljila dr. sc. Marica Čunčić, a duhovnik Programa je preč. Marinko Miličević, svećenik Gospićko-senjske biskupije. U tom smislu, povodom 20. obljetnice, kao biskup gospićko-senjski udjeljujem ovome programu blagoslov, završio je svoj govor biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Kružić.

M. S.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI