Menu

Još jedan plod suradnje i sinergije Vlade RH i Ličko-senjske županije!

dcca011eac737955750c5f2f4e56b627_L.jpg (700×467) 

Gospić, 8. svibnja-Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević posjetio je danas Ličko-senjsku županiju povodom završetka Javnog poziva za raspoređivanje i korištenje sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za 2017. godinu.  Ministra Kuščevića, državnu tajnicu Katicu Prpić i tajnicu  kabineta ministra Adrijanu Devčić  primili su   župan Milan Kolić  i saborski zastupnik dr. Darko Milinović s najbližim suradnicima. Susretu su nazočili gradonačelnici i načelnici općina, odnosno jedinica lokalne samouprave  kojima su dodijeljena  sredstava kapitalne pomoći kao krajnjim korisnicima. U uvodnom dijelu župan Kolić zahvalio se Ministarstvu i aktualnoj Vladi čiji je odnos prema Ličko-senjskoj županiji više nego li korektan.

-Nažalost, unatrag nekoliko godina bili smo svjesni izostanka potpore  i razumijevanja  tadašnje Vlade RH prema ruralnim područjima kao što je Ličko-senjska županija. Stoga još jednom koristim prigodu zahvaliti se Vladi RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem. Također se zahvaljujem i našem saborskom zastupniku dr.  Darku Milinoviću koji je naša  spona s hrvatskom Vladom i Hrvatskom saboru  u rješavanju mnogih problema. Uvjeren sam da će sredstava za ovu namjenu biti sve više jer smo svjedoci intenzivnog napretka i boljitka Hrvatske u svim segmentima, zaključio  je župan Milan Kolić. Ministar Kuščević naglasio kako se snaga Hrvatske očituje kroz kvalitetu života svakog sela i naselja.

-Mi moramo ulagati  u manje razvijene sredine, a ne samo u četiri regionalna centra. Jedna od stavki u našem proračunu su i projekti namijenjeni kvalitetnijem životu u ruralnim područjima. Trebam istaknuti da sam 2016. dolaskom na mjesto ministra zatekao za ovu namjenu 5 milijuna kuna,  ubrzo sam uspio osigurati 30 milijuna, a za ovu godinu osigurano je 40 milijuna kuna. Istina, najprije je bilo govora o 90 milijuna kuna, ali su izvršene određene korekcije. To su sredstva koja u Proračun “sjedaju“ temeljem legalizacije i na ovaj način želimo pomoći manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave gdje građani ne smiju osjetiti hendikep što žive u manjim sredinama. Zato se financiraju brojni projekti koji će poboljšati infrastrukturu, mnoge objekte i sadržaje. Zahvaljujem županu Milanu Koliću na prijemu i suradnji. Također se moram zahvaliti i saborskom zastupniku dr. Darku Milinoviću na podršci u Hrvatskom saboru i stalnom lobiranju za ovu županiju i njezine brojne projekte. Sinergija Ličko-senjske županije, Gradova i Općina s jedne, i Ministarstva i Vlade RH s druge strane ubuduće će svakako polučiti još bolje rezultate, kada će se realizirati još puno kvalitetnih projekata, rekao  je ministar Kuščević dodavši kako su načelnici i gradonačelnici  prva karika u detektiranju problema i nedostataka u ruralnim područjima. Vlada RH im u ovo predizborno vrijeme daje punu podršku u radu ne gledajući na nečije  stranačko opredjeljenje.

U ime jedinica lokalne samouprave koje su dobile sredstva za aplicirane projekte zahvalio se gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić. Kroz dodijeljena sredstva Krmpotić vidi ključnu poruku aktualne Vlade RH koja kroz rad Ministarstava stvara sinergiju s jedinicama lokalne samouprave. Pri tome je izrazio optimizam zbog razumijevanja hrvatske Vlade i Sabora prema problemima manjih sredina.

Ove godine će se na prostoru Ličko-senjske županije sufinancirati devet projekata ukupne investicijske vrijednosti 13.095.000 kuna koje su prijavile općine i gradovi Gospić, Perušić, Vrhovine, Donji Lapac, Brinje, Karlobag, Plitvička Jezera, Senj i Udbina, čiji su predstavnici potpisali dodjelu Odluka o sredstvima koja će kroz projekte poboljšati kvalitetu života svojih građana.

M.S.ministargs3

ministargs2

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI