Menu

U spomen na Senjske žrtve

Senjske_zrtva_7

Gospić, 11. svibnja-Povodom obilježavanja 80. obljetnice svirepe likvidacije gospićke mladeži u Senju 1937. godine, 9. svibnja na Gradskom groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću održana je komemoracija na zadnjem počivalištu sedmero mladih ljudi koji su bez ikakvog povoda ubijeni u središtu Senja. Ovim povodom  Gradski muzej u Senju priređuje narednoga tjedna vrlo impresivnu izložbu kojom će se na poseban način obilježiti  80. obljetnicu Senjskih žrtava. Izložba će biti otvorena 18. svibnja na Međunarodni dan muzeja, s početkom u 11 sati.

Senjske žrtve naziv je za krvavi događaj koji se dogodio 9. svibnja 1937. u  senjskoj ulici Potok kada su jugoslavenski žandari bez ikakvog povoda pucali na skupinu nenaoružanih mladih Gospićana koji su došli u Senj s hrvatskom zastavom, pjevajući pritom domoljubne pjesme. Ostalo je zapisano kako za ovaj sračunati i podli zločin nitko nikada nije odgovarao. Budući da se do početka '90. o ovom događaju nije smjelo govoriti, niti pisati, ova izložba će na poseban način pojasniti brojne detalje vezane uz  ovu senjsku i hrvatsku tragediju. U prigodi obilježavanja obljetnice te  tragedije i ovogodišnjeg Međunarodnoga dana muzeja na zadanu temu priredit će se foto izložba s prigodnim tekstovima o krvavom zločinu koji je godinama tijekom povijesti prešućivan.

U ulici Potok  jugoslavenski žandari su bez ikakvog povoda  pucali na kamion koji je doma vozio veću skupinu mladića i djevojaka. Pri tome su ubijeni: Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković, Frane Jelača, dok su teško ranjeni i istoga dana podlegli ranama Jakov Milković i Pere Frković. Tada je ranjeno više od 50 ljudi. Nakon dva dana od krvavog zločina ubijeni  Gospićani dostojanstveno su sahranjeni na groblju u Gospiću, a u kapeli sv. Ivana Nepomuka  i na gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću podignute su im spomen ploče. Cijela je Europa osudila ovaj zločin iza kojega su se krile tenzije beogradskog dvora i tamošnje političke klike da se na sve načine osujeti domoljubna hrvatska misao. U hrvatskoj povijesti Senjske žrtve su dokaz političkog terora u Hrvatskoj za vrijeme Stojadinovićeve vlade u Kraljevini Jugoslaviji. To je vrijeme državnog terora koji je ulazio u sve pore javnog života i  manifestirao se kroz nekažnjene zločine, ubojstva i cenzuru svake vrste. To  dokazuje i zločin u Senju koji je, osim što je odnio žrtve, slikovito pokazao teror tadašnjih državnih organa vlasti koji se odnosio i na cenzuru tiska i redukciju informacija o ovom krvavom događaju. Bio je to eklatantan  primjer državnog terora, odnosno načina primjene sile u provođenju i očuvanju državne vlasti.

M. S.

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI