Menu

Nova Školska shema – besplatni obroci voća, povrća i mlijeka učenicima osnovnih i srednjih škola!

Zagreb/Gospić, 5, lipnja-Nutricionisti uporno ističu kako je ljudskom organizmu kroz prehranu prijeko potreban unos određenih  kvota voća, povrća i mliječnih proizvoda. Ovo se povećanja  stupnja zdrave prehrane posebice ističe kod djece, što se ujedno i manifestira kroz  podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. Zato će  od  iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započeti s provedbom nove „Školske sheme“ – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za svu školsku djecu. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme već je osigurano  ukupno 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane, u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine. Ciljna skupina za isporuku i raspodjelu voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici od 1. - 4. razreda osnovnih škola. Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama i ovaj vid pojačane kvalitete izbora namirnica su:

-voće i povrće/mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva,

-mlijeko i mliječni proizvodi/mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen Javni poziv za iskaz interesa:

škola za sudjelovanje u Školskoj shemi, kao i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u Školskoj shemi za:

-škole bit će otvoren dva tjedna

-dobavljače za isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda bit će otvoren cijele školske godine.

Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja na obrascu iz Priloga II Pravilnika o provedbi Školske sheme.

Nakon prikupljenih zahtjeva Agencija za plaćanja će 20. lipnja 2017. na internetskoj stranici objaviti popis škola koje mogu sudjelovati u Školskoj shemi s brojem učenika po školi i procijenjenim iznosom potpore po školi prema broju učenika koji mogu sudjelovati uŠkolskoj shemi te popis dobavljača koji mogu isporučivati voće i povrće i/ili mlijeko i mliječne proizvode školama koje sudjeluju u Školskoj shemi.

Škole odabiru dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača koji proizvode svoje proizvode u blizini škole. Evo što je o svemu ovome rekao ministar Tomislav Tolušić:

-Novom Školskom shemom dali smo mogućnost školama da same izaberu lokalne poljoprivredne proizvođače i dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe lokalno voće i povrće, ali i mliječne proizvode. Na ovaj način dajemo prednost isključivo lokalnim poljoprivrednicima, svježim prehrambenim proizvodima i održivom razvoju hrvatskog sela“ – izjavio je ministar Tolušić i  dodao kako  poziva svih 1.393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao  i obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se uključe u Školsku shemu i na ovaj način omoguće hrvatskim školarcima domaće voće, povrće i mlijeko i mliječne proizvode, odnosno zdraviju prehranu.

Min polj./M. S.

 

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI