Menu

Ličko-senjska županija podigla stupanj pripravnosti zbog požara

b2891bff8bec583930a24fd93c9066ee_L.jpg (700×467)

Stožeri općina i gradova Ličko senjske županije jučer su u Lovincu, na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera civilne zaštite, dobili nalog za podizanje pripravnosti zbog požara na oko tisuću hektara sjevernog, srednjeg i južnog Velebita koji su harali tijekom protekla dva tjedna.

Sjednicu je u Lovincu sazvao župan Ličko-senjski, Darko Milinović, povodom tri požara na otvorenom, a zaključeno je kako je koordinacija svih operativnih snaga civilne zaštite na zadovoljavajućoj razini, kako je trenutno stanje na požarištima bez otvorenog plamena, no neizvjesno zbog vremenskih prilika te su svi gradski i općinski stožeri dobili nalog da podignu pripravnost.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i u Ličko-senjskoj županiji došlo je, kako je rečeno, do aktiviranja triju požara na području Velebita u čijem je gašenju sudjelovalo u dva tjedna 368 vatrogasaca Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske i Zadarske županije, kao i Državne interventne vatrogasne postrojbe iz Splita i Zadra, ali i pojedinci iz Zagreba i Varaždina.

"Do sada je već opožareno tisuću hektara, u duljini od dvadeset kilometara vatrene linije te vatrogasci uistinu ulažu nadljudske napore na vrlo teškom, mjestimično i miniranom terenu, da bi se vatrena stihija zaustavila. Posebno me veseli što nije bilo ljudskih žrtava, da su obranjene kuće, gospodarski subjekti, pa i šume, te se, osim vatrogascima, zahvaljujem i djelatnicima Hrvatskih šuma iz Gospića i Lovinca koji su napravili prokope, za sada oko 700 metara, ali s onime što će biti prokopano danas i sutra ukupno kilometar prokopa, usjeka koji su važni u sprečavanju širenja požara", rekao je Milinović.

Nije zaboravio spomenuti ni Crveni križ, HGSS, Hitnu medicinsku pomoć, poduzeće Lika ceste i druge subjekte koji su se uključili u gašenje ovih požara.

Uputio je Milinović poruku i građanima, koji u najboljoj namjeri sami pristupaju gašenju vatre na otvorenom, da ne gase samoinicijativno, da se jave svom lokalnom Stožeru Civilne zaštite te da ne budu na požarištu, osim uz izričitu suglasnost vatrogasnog zapovjednika požarišta. S tim u vezi poslao je i poziv široj javnosti da prije svega djeluje preventivno.

Lovinac-požar-9

Lovinac-požar-6

Lovinac-požar-14Lovinac-požar-10Hina/Foto: Nikola Mraović

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI