Menu

Jesen u Lici 2014.

U Gospiću, na Trgu Stjepana Radića 3., 4. i 5. listopada 2014. održana je šesnaesta po redu izložba tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“. Ovaj jedinstveni projekt okupio je više od 270 izlagača ne samo iz Ličko – senjske županije već i iz svih hrvatskih županija kao i izlagače iz BiH, Slovenije, Vojvodine i Mađarske koji su na ukupno 5 000 m2 unutarnjeg i vanjskog izlagačkog prostora posjetiteljima predstavili svoje proizvode, tradiciju i običaje. 

Izložbu „Jesen u Lici“, kao najveću manifestaciju ovakve prirode u Ličko – senjskoj županiji ove godine posjetilo je više od 30 000 posjetitelja ne samo iz Županije, već i iz svih krajeva Hrvatske. Već godinama Izložba ima poseban značaj u promociji gospodarskih i turističkih potencijala regije, prezentaciji starih zanata i obrta, autohtone proizvodnje, gastronomije i ekologije te njegovanju tradicije i folklora.

U nazočnosti brojnih uzvanika i visokih dužnosnika, Izložbu su zajednički otvorili njeni domaćini, ličko – senjski župan Milan Kolić, saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine mr. Darko Milinović i gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić.

Nakon svečanosti otvorenja uslijedila su tri dana sjajnih događanja, tri dana vrhunske sajamske manifestacije u kojoj se našlo za svakog ponešto. Organizatori manifestacije, Ličko – senjska županija i Razvojna agencija Ličko – senjske županije – LIRA te Grad Gospić kao suorganizator i ove godine pripremili su bogat i raznovrsan kulturni, zabavni, edukativni i stručni program koji se odvijao kroz sva tri dana Izložbe u suradnji s brojnim kulturno – umjetničkim društvima, udrugama, institucijama i ustanovama.

Osim toga, u prigodi održavanja izložbe „Jesen u Lici“ provedeno je ocjenjivanje autohtonih proizvoda ličkog kraja, meda, sira i ličke voćne rakije. Proglašenje rezultata ocjenjivanja proizvoda i uručivanje nagrada održano je 04. listopada, u subotu kada su sudionicima natjecanja uručene diplome i nagrade za osvojene medalje. 

U sklopu Izložbe ove godine po prvi put, u organizaciji Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić, HPA i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza održana je 5. Izložba ovaca s područja Ličko – senjske županije. Posjetitelji su imali priliku vidjeti 10 kolekcija ovce pramenke između kojih je najboljom proglašeno stado Franje Ramljaka iz Korenice. Najboljeg ovna ima Josip Mandelić iz Smiljana, dok je šampionom izložbe proglašen ovan uzgajivača Tome Matanića iz Ličkog Osika.

Podjela nagrada najuspješnijim izlagačima na XVI. izložbi „Jesen u Lici“ upriličena je na svečanosti koja je održana 4. listopada, u subotu navečer u POU dr. Ante Starčević u Gospiću. Tako su, prema ocjenama Povjerenstva za ocjenjivanje dodjiljene nagrade izlagačima u kategorijama:

 ZA NASTUP PROIZVOĐAČA:
- I. nagrada – OPG PEZELJ – GOSPIĆ
- II. nagrada – OPG DRAGICA ANIĆ – KRASNO
- III. nagrada – MARIJANA JURIŠIĆ - PERUŠIĆ

 ZA ETNO PREZENTACIJU:
- I. nagrada - SUVENIRI GOLAC GOSPIĆ
- II. nagrada – OPG HEĆIMOVIĆ – PERUŠIĆ
- III. nagrada – OBRT ZA PROIZVODNJU HRANE I SUVENIRA „BRIKS“ - GOSPIĆ

 ZA NAJBOLJI NASTUP GOSTUJUĆEG IZLAGAČA:
- I. nagrada – UDRUGA ŠOLTANSKI TRUDI - GROHOTE
- II. nagrada – TRGOVAČKI OBRT „RA“ - LOVRAN
- III. nagrada – OPG LIŠČEVIĆ - NIJEMCI

Uz srdačnu dobrodošlicu, pjesmu i ples kulturno - umjetničkih društava i prezentaciju tradicijskih obilježja naših ognjišta uklopljenu u prepoznatljivi identitet Like te brojnu ponudu autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda iznimno visoke kvalitete predstavili smo našu Županiju i njene vrijedne ljude na najbolji mogući način.  Vjerujemo da smo kroz ova tri dana manifestacije ostavili snažan dojam na Vas posjetitelje ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ i da će to biti dovoljan razlog da nam se pridružite i narednih godina.

Na kraju, zahvaljujemo svim suradnicima i učesnicima u programu XVI. izložbe „Jesen u Lici“ na sudjelovanju u njegovoj realizaciji i uspješnoj provedbi svih događanja priređenih u povodu održavanja ove manifestacije. Najveću zahvalu upućujemo našim izlagačima koji su i ove godine pokazali veliki interes za sudjelovanje na Izložbi i svojim trudom i zalaganjem pridonijeli gospodarskoj i turisitičkoj promociji ličkog kraja.

Fotografije sa XVI. izložbe „Jesen u Lici“ možete pronaći ovdje a drugi dio ovdje

REZULTATI 8. OCJENJIVANJA SIRA

REZULTATI 12. OCJENJIVANJA MEDA

REZULTATI 6. OCJENJIVANJA VOĆNIH RAKIJA

 

 

 PROGRAM DOGAĐANJA JESEN U LICI


IZLETNIČKI VLAK Lika-Express 4.i 5.listopada


POZIV - 12 . ocjenjivanje meda Ličko-senjske županije


POZIV -  8. ocjenjivanje sira proizvedenog na području Ličko - senjske županije


Prijavnica za izlagače za sudjelovanje na Izložbi – «Jesen u Lici», 3., 4. i 5. listopada 2014. godine

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT