Logo
Print this page

ODRŽANO PREDAVANJE O TOME KAKO LOVCI MOGU POMOĆI U SPRJEČAVANJU ŠIRENJA VIRUSA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

 

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Ličko-senjske županije dana 12.03.2019. godine u prostorijama Kulturno-informativnog centra u Gospiću održano je edukativno predavanje vezano uz provođenje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske i kao i Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači.

Edukativna predavanja su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede dr. sc. Ivana Lohman Janković (Uprava veterinarstva i sigurnosti hrane) te Domagoj Križaj, dipl. ing. šumarstva (Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije).

Predavanju su nazočili predsjednik Lovačkog saveza Ličko-senjske županije Milan Svetić , tajnik lovačkog saveza Ličko-senjske županije Mile Ugarković, kao i lovoovlaštenici s područja Ličko-senjske županije.Kako su lovci bliži divljim svinjama od ikoga drugoga, oni su zapravo i prva crta obrane od širenja afričke svinjske kuge: Stoga, a radi smanjenja rizika od unosa i širenja afričke svinjske kuge lovci moraju provoditi biosigurnosne mjere, i pomagati u sprečavanju širenja afričke svinjske kuge.

Afrička svinjska kuga (ASK) je kontagiozna virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja zbog visokog morbiditeta i mortaliteta (čak i do 100%) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti svinja, vrlo je zarazna bolest za koju nema lijeka.

Republika Hrvatska, iako trenutno nije pogođena ovom bolesti, nalazi se u rizičnoj skupini s obzirom na pojavu bolesti u susjednim zemljama. Upravo iz tih razloga su i donesene naredbe kako bi se na vrijeme pripremio cijeli sustav za reagiranje, a u isto vrijeme provodeći naredbe i poprilično utjecalo na sprječavanje pojave i širenja bolesti.

Više informacija o afričkoj svinjskoj kugi i načinu kako spriječiti širenje virusa u letku u privitku.

 

Izrada; Meridies web design Sva prava pridržana.