Logo
Print this page

Svečano otvorena 23. tradicijska izložba “Jesen u Lici”

Danas po 23. puta za redom otvorena tradicijska izložba “Jesen u Lici” u Gospiću.

Na svečanom otvorenju, uz domaćina župana Ernesta Petryja, nazočili su premijer Andrej Plenković, izaslanik generalnog pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić, ministri Oleg Butković, Marija Vučković i Nikolina Brnjac, hrvatska predstavnica u EU Sunčana Glavak, nekolicina državnih tajnika, predstavnika braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije, predstavnici Županija koje su partner ove manifestacije, te mnogi drugi.

Prvi se obratio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević koji je u ime svojih suradnika i u svoje osobno ime zaželio dobrodošlicu svim prisutnima.

-Danas manifestacija “Jesen u Lici” postala je središnja manifestacija Grada i Županije koja promovira vrijednosti Gospića, vrijednosti Like koje su prepoznali mnogi štovatelji naše tradicijske kulture, rekao je Starčević.

Odjeven u ličku narodnu nošnju obratio se župan Ernest Petry.

-Ovdje su prelijepo proljeće, ljeto i zima, ali jesen nam daje za pravo da bismo rekli da je to u Lici najljepše godišnje doba. Na svakom koraku se osjećaju Božja ruka i milost Gospina. Da je ovo predivan kraj pokazuje nam i podatak da je površina nacionalnih parkova i parkova prirode samo u Lici veća nego li sva zaštićena područja u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost Like čine njezini vrijedni ljudi okrenuti tradiciji i prenošenju narodnih običaja s generacije na generaciju. Ali tradicija ne znači da smo okrenuli leđa napretku i suvremenim trendovima. Naprotiv. Predsjednik Tuđman davno je rekao tadašnjoj tek stasaloj generaciji:“Budite moderni, budite građani svijeta, ali nikada ne zaboravite tko ste i iz kojeg naroda dolazite. Pravi kozmopoliti i pravi građani svijeta možete biti samo kao pravi Hrvati“.
Zato naš uspjeh ovisi i o otvorenošću prem suvremenom. Jesen u Lici je smotra naših tradicionalnih vrijednosti, naše nošnje i izvorna narodna pjesma koja će se oriti dok god bude Hrvatske i Ličana. Moja zadaća i zadaća mojih suradnika je da tu tradiciju sačuvamo, kao i naš identitet, težeći zajedništvu i modernošću koji će nam omogućiti napredak u svakom pogledu. Želim Liku modernih Starčevića, suverenih Jelačića i vizionarskih Tesla. S ovoga mjesta pozivam sve Ličanke i Ličane da mi se pridruže, zaključio je župan Petry i poimence zahvalio šampionima u proizvodnji meda, sireva, šljiva, base i mnoštva tradicijskih proizvoda Like.

Marijan Kustić je izrazio želju da na svim budućim Jesenima u Lici bude još više izlagača i posjetitelja, kao dokaz veće populacije.

Manifestaciju je službeno otvorio premijer Andrej Plenković.

-Ovakav entuzijazam, privrženost tradiciji, ovakvu ljubav prema svojem kraju mogu se samo poželjeti. To krasi Ličanke i Ličane pa svi s pravom konstatiramo da je Lika srce Hrvatske. Hvala vam na iskrenom gostoprimstvu i čast mi da smo danas ovdje. Mi smo uoči ovog događanja na sastanku održanom s gradonačelnicima i načelnicima općina, sa županom Petryjem i predsjednikom Županijske skupštine Kustićem konstatirali da smo u poljoprivrednicima u ovoj županiji isplatili 1,2 milijarde kuna. Dio tih sredstva je iz EU, a preko 250 milijuna iz Državnog proračuna. To samo govori koliko ulaganja je bilo u ovaj kraj, u njegovu poljoprivredu. Željeli smo osnažiti ličke jedinice lokalne samouprave pa smo za svojega mandata povećali prihode gradova i Općina za 37 posto. Dali smo vam poticaj u smislu iskorištavanja sredstva iz fondova EU-a. Samo je Grad Gospić u tome smislu dobio preko 600 milijuna kuna. Imali smo zdravstvenu, gospodsku i proizvodnu krizu, ali smo u tom periodu stali na noge i krenuli dalje. Osigurali smo financijska sredstva, načinili strategijske projekte i primijenili ih u praksi.

Svojim izvedbama počastili su nas Gradski zbor „Vila Velebita“ pod ravnanjem Danka Ivšinovića i operna diva Sandra Bagarić, a riječi molitve predvodio je gospićki župnik preč. Marinko Miličević.

M.R.

Izvor: likaporta.com

COPYRIGHT © 2008 – 2020. SVA PRAVA PRIDRŽANA.