Logo
Print this page

Najbolji sirevi dolaze iz sirana Vegium, OPG Kolačević i OPG Miškulin

Prema riječima članova Stručnog povjerenstva za ocjenjivanja ličkog sireva na priredbi „Jesen u Lici“ oni su i ove godine pri ocjenjivanju imali malu „nemoguću misiju“. Stručnjaci Agronomskog fakulteta u Zagrebu sireve su prilikom ocjenjivanja dobivali pod šiframa. Tako je struka zaključila kako se unatrag 10-15 godina etabliralo nekoliko ličkih sirana i OPG-a pa su u tome smislu ekološki pristup proizvodnji, tradicionalnih tehnologija, mjesto ispaše krava s kvalitetom mlijeka postali presudni za kakvoću ličkih sireva.

Lički škripavac je autohtoni proizvod zaštićen markicom za proizvod s geografskim podrijetlom na razini Europske unije. Slično je i s basom. Sirana „Vegium“ s Baških Oštarija dobitnik je zlata za svoj rad. Za skutu je zlato pripalo sirani OPG-a Kolačević iz Donjih Pazarišta, a zlatom su se ovjenčali za polutvrdi kravlji sir. OPG Kolačević osvojio je zlato i za lički škripavac. U kategoriji vrhnja zlatom se okitio „Vegium“. Šampionsku titulu ovogodišnje Jeseni u Lici ponio je OPG Marine Miškulin za svoju base.

Tako su lički proizvođači sireva opet oduševili struku, a njihov trud i vrhunska kvaliteta odavno su priznati kod potrošača.

COPYRIGHT © 2008 – 2020. SVA PRAVA PRIDRŽANA.