Menu

Župan Petry najavio brojne gospodarske projekte

Obrtnička komora Ličko-senjske županije je povodom 25. godišnjice postojanja u suradnji s Ličko-senjskom županijom organizirala u dvorani POU „dr. Ante Starčević“ okupljanje svih dionika koji svojim angažmanom potiču poduzetništvo i rad obrtnika. Tom je prigodom organiziran i Okrugli stol s temom „Podrška razvoju obrtništva Ličko-senjske županije“. 

Uz župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya na skupu je sudjelovao  predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Ličko-senjske županiji Joso Vrkljan, kao i brojni predstavnici obrtnika iz svih gradova Ličko-senjske županije.

O sadašnjem angažmanu brojnih dionika gospodarstva u Hrvatskoj i ovoj regiji župan Ernest Petry je istaknuo brojne projekte u različitim fazama realizacije.

„Iskreno čestitam svim ličko-senjskim obrtnicima ovaj jubilej i vjerujem da su naši obrtnici u ovom kratkom vremenu od kada sam župan već osjetili pomake u smislu razvoja gospodarstva i poduzetništva. Županija je samo ove godine financirala poduzetništvo sa 500 000 kuna, dali smo poticaje za poljoprivredu i subvencionirali stipendije učenika za obrtnička zanimanja.Nakon ovog zadnjeg popisa stanovništva ćemo sigurno zaključiti kako na  ovim prostorima ima sve manje stanovništva, a s time i sve većih potreba za deficitarna zanimanja. Pretpostavlja se da smo izgubili cca. 10-15 posto stanovnika u zadnjih deset godina. U ovom trenutku imamo oko 2 200 nezaposlenih osoba.  Naša je obaveza stimulirati obrtnike kako bi otvorili nova radna mjesta. U smislu većih  gospodarskih projekata  treba istaknuti otvaranje tri konglomeracijska postrojenja: u Udbini, Brinju i Gospiću. To znači nova radna mjesta, proizvodnju električne i toplinske energije. Dolaskom na mjesto župana najprije sam ostvario dobru suradnju s mnogim javnim poduzećima, ustanovama i Vladom premijera Andreja Plenkovića kako bismo brojnim projektima angažirali naše obrtnike i poticali zapošljavanje. U razgovoru s Hrvatskim šumama zatražio sam da se prilikom određivanja kvota drvne sirovine ona najprije osigura domaćim drvoprerađivačima, a ne da se trupci iz ličkih šuma izvoze. Na dobrom smo putu da bi  samo kroz taj segment proizvodnje osiguralo oko 300 radnih mjesta, rekao  je župan Ernest Petry te nabrojao mnoštvo projekata koji se realiziraju u gradovima i općinama Ličko-senjske županije. Posebno je istaknuo zadovoljstvo državom investicijom od 5 milijardi kuna kojom će se graditi novi sustav HEP-a u Gornjem Kosinju i Senj 2, što je najveća investicijska aktivnost u povijesti moderne Hrvatske.“ 

 

 

OBRT-komora-16.jpg

OBRT-komora-20.jpg

OBRT-komora-4.jpg

OBRT-komora-18.jpg

OBRT-komora-3.jpg

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT