Menu

Zamjenica župana Ivana Tomaš u akciji prikupljanja financijskih sredstava za razminiranje područja Ličko – senjske županije

Zamjenica župana Ivana Tomaš i upraviteljica Humanitarne zaklade „Hrvatska bez mina“ Đurđa Adlešić te glasnogovornik Hrvatskog centra za razminiranje Mladen Crnković održali su u Bad Homburgu u Njemačkoj, prijatelju grada Dubrovnika, prezentaciju razminiranja minsko sumnjivih površina u Ličko-senjskoj županiji za čije razminiravanje grad Bad Homburg nastoji prikupiti 53 tisuće eura.

Prezentacija je održana kako bi predstavnici različitih tamošnjih  udruga, zastupnici i čelnici grada Bad Homburga, koje je predvodio gradonačelnik g.Michael Korwisi, predsjednik Gradskog vijeća Bad Homburga g.Holger Fritzel, zastupnik i gospodarstvenik g.Peter Löw te poznata humanitarka gđa Olga Stoss, bili upoznati gdje će biti utrošena donacija stanovnika Bad Homburga čija akcija je  u tijeku.

Odlukom Humanitarne zaklade „Hrvatska bez mina“ prikupljeni novac iz Bad Homburga biti će namjenjen razminiranju preostalih dijelova Ličko-senjske županije.

Podsjetimo, riječ je o akciji kojom svaki stanovnik Bad Homburga donira po jedan euro, koliko stoji razminiranje jednog kvadratnog metra, a koja je  bila potaknuta primjerom Dubrovnika, koji je lani za Dan grada Dubrovnika i fešte Sv.Vlaha donirao 200 tisuća kuna za razminiranje miniranih područja u preostalim dijelovima Hrvatske.

Zamjenica Tomaš upoznala je nazočne  s područjima Ličko-senjske županije za čije razminiranje će biti utrošen novac prikupljen donacijom, zahvalila se stanovnicima na uključivanju u ovu hvalevrijednu akciju te pozvala gradonačelnika Bad Homburga da sa suradnicima posjeti Ličko – senjsku županiju i upozna se sa prirodnim ljepotama jedne od najljepših hrvatskih županija.

Prema riječima glasnogovornika HCR-a Mladena Crnkovića, Ličko-senjska županija je nažalost neslavni rekorder u Hrvatskoj sa nešto manje od 147 km2 minsko sumnjivih površina od ukupno 550 km2 takvih površina u Hrvatskoj. Od gradova,  minama je najzagađenija okolica Gospića sa 56 km2 , a potom Otočac sa 30 km2.

Budući akcija prikupljanja donacije od građana Bad Homburga još nije završena, pozvani su i svi Hrvati i Nijemci kao i sve udruge i  tvrtke da pomognu akciju čija donacija će, najavljeno je, biti uručena na idućoj proslavi Dana grada Dubrovnika i festi Sv.Vlaha u veljači 2015. godine u Dubrovniku.

Tijekom prezentacije u Bad Homburgu predstavljena je i novoosnovana udruga „Hrvatska pomaže“ čiji su osnivači gradovi Zagreb, Osijek i Dubrovnik.

25112014 1

25112014 2

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT