Menu

Održana javna tribina pod nazivom „Invaliditet, diskriminacija, različitost i tolerancija“

Gospić, 15. travnja. – U zajedničkoj organizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ličko – senjske županije i Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske,  danas je prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću održana javna tribina u okviru projekta „Edukacijom mladih do ostvarivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom-4“ pod nazivom „Invaliditet, diskriminacija, različitost i tolerancija“. Ličko-senjska županija i Strukovna škola Gospić partneri su u ovom projektu čiji nositelj je Zajednica osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Projekt se provodi u šk. god. 2014./2015. u Gospiću, Otočcu, Korenici i Senju, s ciljem senzibiliziranja mladih osoba o potrebi poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, unapređivanja njihovih znanja o pravima osoba s invaliditetom i vrstama invaliditeta, uključivanja mladih u volonterski rad u udrugama osoba s invaliditetom te razvijanja međuvršnjačke suradnje i razumijevanja.

Tribini su nazočili predstavnici lokalne uprave i samouprave, odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, zatim udruga osoba s invaliditetom i udruga iz Domovinskog rata te predstavnici drugih javnih institucija i udruženja.

U uvodnom dijelu sudionike skupa pozdravila je zamjenica župana Ivana Tomaš i tom prigodom istaknula važnost ovog projekta čijom provedbom će se učiniti značajan pomak u senzibiliziranju javnosti na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu ali i jačanju uloge pojedinaca i društva u cjelini u rješavanju potreba osoba s invaliditetom. Mi svi kroz zajednički rad i sustavno djelovanje trebamo dati svoj doprinos u rješavanju problema osoba s invaliditetom kako bismo im na taj način pomogli da se što lakše uključe u zajednicu jer je to naša obveza, pred problemima ovih osoba ne smijemo ostati „slijepi“, naglasila je zamjenica Tomaš.

 U nastavku tribine predsjednica Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić predstavila je rad i djelovanje Zajednice, naglasila njenu ulogu u rješavanju problema članova udruženja koje okuplja i zakonodavni okvir kroz koji Zajednica djeluje te načine ostvarivanja prava osoba s invaliditetom. Također je istaknula važnu ulogu udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom u ostvarivanju prava njihovih članova i osiguranju sredstava za financiranje potreba osoba s invaliditetom putem fondova EU, gdje je ponudila pomoć Zajednice u pripremi projekata.  

16042015

16042015 2

back to top

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT

DOKUMENTI