Menu

Jesen u Lici 2015

 jesen u lici banner mali

 

U Gospiću, na Trgu Stjepana Radića 2., 3. i 4. listopada 2015. pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održana je sedamnaesta po redu izložba tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“. Ove godine Izložba je okupila 275 izlagača ne samo iz Ličko – senjske županije već i iz svih hrvatskih županija kao i izlagače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Vojvodine i Mađarske koji su na ukupno 5 000 m2 unutarnjeg i vanjskog izlagačkog prostora posjetiteljima predstavili svoje proizvode, tradiciju i običaje.

Izložbu „Jesen u Lici“, kao najveću manifestaciju ovakve prirode ne samo u Ličko – senjskoj županiji, nego i na širem prostoru Hrvatske ove godine posjetili su brojni posjetitelji iz Županije, ali i iz svih krajeva Hrvatske. Već godinama Izložba ima poseban značaj u promociji gospodarskih i turističkih potencijala regije, prezentaciji starih zanata i obrta, autohtone proizvodnje, gastronomije i ekologije te njegovanju tradicije i folklora. Možemo slobodno reći da ova manifestacija potvrđuje status najistaknutijeg primjera poticanja razvoja autohtone proizvodnje na ruralnom prostoru Hrvatske te ima vrlo važnu ulogu u razvoju turisitičke djelatnosti prostora Ličko – senjske županije. 

U nazočnosti brojnih uzvanika i visokih dužnosnika, Izložbu je otvorio Milan Kolić, ličko-senjski župan i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Riječi dobrodošlice svim izlagačima i posjetiteljima Izložbe uputili su i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine mr. Darko Milinović i gradonačelnik Petar Krmpotić u ime Grada Gospića, domaćina manifestacije.

Nakon svečanosti otvorenja uslijedila su tri dana sjajnih događanja, tri dana vrhunske sajamske manifestacije u kojoj se našlo za svakog ponešto. Organizatori manifestacije, Ličko – senjska županija i Razvojna agencija Ličko – senjske županije – LIRA te Grad Gospić kao suorganizator i ove godine pripremili su bogat i raznovrsan kulturni, zabavni, edukativni i stručni program koji se odvijao kroz sva tri dana Izložbe u suradnji s brojnim kulturno – umjetničkim društvima, udrugama, institucijama i ustanovama. Tako je u trodnevnom programu Izložbe nastupilo 20 kulturno – umjetničkih društava i skupina iz Županije i drugih krajeva Hrvatske koji su izvedbama pjesama i plesova prikazali kulturno bogatstvo kraja iz kojeg dolaze i oduševili posjetitelje i sudionike Izložbe. Osim toga, u sklopu Izložbe organizirana su i večernja događanja – 02. listopada, u petak navečer održan je zabavni program izbora miss Ličko – senjske županije za miss Hrvatske i 03. listopada, u subotu navečer održano je svečano večernje događanje kada su dodjeljene nagrade najuspješnijim izlagačima na izložbi „Jesen u Lici“  i nagrade TZ Grada Gospića – Zeleni cvijet uz bogat glazbeni program i modnu reviju butika „Etno Mara“, Udruge „Gačanka“ i „Goranskih vunarica“.  Lokalna akcijska grupa – LAG Lika 02. listopada, u petak je organizirala stručni skup - Susret ugostitelja na temu „Domaće namirnice u ugostiteljskim objektima“ gdje su sudionici upoznati sa aktivnostima LAG-a i mogućnostima suradnje i povezivanja s lokanim proizvođačima prehrambenih proizvoda u cilju stvaranja platforme za jednu širu suradnju ugostitelja i poljoprivrednih gospodarstava s područja Ličko – senjske županije i šire.

I ove godine je, u prigodi održavanja izložbe „Jesen u Lici“ provedeno ocjenjivanje autohtonih proizvoda ličkog kraja, meda, sira i ličke voćne rakije. Proglašenje rezultata ocjenjivanja proizvoda i uručivanje nagrada održano je 03. listopada, u subotu kada su sudionicima natjecanja uručene diplome i nagrade za osvojene medalje. U sklopu Izložbe, u organizaciji Udruge uzgajivača ovaca Lika – Gospić, HPA i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza održana je 6. Izložba ovaca s područja Ličko – senjske županije. Posjetitelji su imali priliku vidjeti nekoliko stada ovce pramenke između kojih je najboljim proglašeno stado Milana Kneževića iz Kompolja. Najboljeg ovna ima je Franjo Ramljak iz Korenice, dok je šampionom izložbe proglašen ovan uzgajivača Jove Žigića.

Podjela nagrada najuspješnijim izlagačima na XVII. izložbi „Jesen u Lici“ upriličena je na svečanosti koja je održana 3. listopada, u subotu navečer u Kinu Korzo u Gospiću. Tako su, prema ocjenama Povjerenstva za ocjenjivanje dodjiljene nagrade izlagačima u kategorijama:

ZA NASTUP PROIZVOĐAČA:
I. nagrada – OPG DRAZAN – OBITELJ MIŠČEVIĆ GOSPIĆ
II. nagrada – OPG MESIĆ – MUŠALUK
III. nagrada – PETAR SOKOLIĆ – GOSPIĆ

ZA ETNO PREZENTACIJU:
I. nagrada – UDRUGA „GAČNKA“  OTOČAC 
II. nagrada – MATIJA KOBOLA KOČEVJE, SLOVENIJA
III. nagrada – KUĆNA RADINOST MARIJA ROŽMAN KUTEREVO

ZA NAJBOLJI NASTUP GOSTUJUĆEG IZLAGAČA:
I. nagrada – IVAN KRUH VUK DRAMALJ
II. nagrada – OPG „CVIJETINO BLAGO“ SLANO  
III. nagrada – OPG BOLTUŽIĆ SISAK

Uz srdačnu dobrodošlicu, pjesme i plesove kulturno - umjetničkih društava i prezentaciju tradicijskih obilježja naših ognjišta uklopljenu u prepoznatljivi identitet Like te brojnu ponudu autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda iznimno visoke kvalitete predstavili smo našu Županiju i njene vrijedne ljude na najbolji mogući način.  Vjerujemo da smo kroz ova tri dana manifestacije ostavili snažan dojam na Vas, posjetitelje ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ i da će to biti dovoljan razlog da nam se pridružite i narednih godina.

Na kraju, zahvaljujemo svim suradnicima i učesnicima u programu XVII. izložbe „Jesen u Lici“ na sudjelovanju u njenoj realizaciji i uspješnoj provedbi svih događanja priređenih u povodu održavanja ove manifestacije. Najveću zahvalu upućujemo našim izlagačima koji su i ove godine pokazali veliki interes za sudjelovanje na Izložbi i svojim trudom i zalaganjem pridonijeli gospodarskoj i turisitičkoj promociji ličkog kraja. Fotografije sa ovogodišnje izložbe „Jesen u Lici“ možete pogledati ovdje.       (http://www.lsz-lira.hr/vijest/jesen-u-lici-2015-fotografije )

REZULTATI 7. OCJENJIVANJA VOĆNIH RAKIJA
REZULTATI 9. OCJENJIVANJA SIRA
REZULTATI 13. OCJENJIVANJA MEDA

 

..:: PROGRAM DOGAĐANJA::..

 

plakat završni low 

plakat završni2low

 

 

ARHIVA

- Jesen u Lici 2014.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dr. Franje Tuđmana 4, 53000 Gospić
Tel: + 385 53 588 279
Fax: +385 53 572 100
E-mail: info@licko-senjska.hr
web: www.licko-senjska.hr
OIB: 40774389207
IBAN: HR5123400091800009008

LINKOVI

KONTAKT